Raţa sălbatică mare (Anas platyrhynchos)

 

Rața sălbatică mare este specia de rață cea mai răspândită la noi, având un dimorfism sexual evident. Masculul are culoarea de fond cenușie, capul și gâtul verzui-metalizat, pieptul brun și coada neagră, gulerul alb, subcodalele albe și două dintre penele negre, cele mijlocii, răsucite characteristic în sus, oglinda este albastră, mărginită de două dungi albe înguste. Femela are culoarea brun-gălbuie, cu pete și dungi brune, negre și albe. Oglinda femelei este identică cu cea a masculului, iar picioarele sunt portocalii. Această specie se întâlnește îndeosebi în ținuturile joase, cu bălți și stufărișuri. Iernează pe teritoriul României într-un număr de aproximativ 7000-9000 de indivizi, inclusiv în zona costieră.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options