Raţa cu cap castaniu (Aythya ferina)

 

Această specie este prezentă la noi atât ca pasăre de pasaj, cât și ca pasăre clocitoare pe timpul verii. Vara și în iernile blânde se regăsește în special în Delta Dunării şi în SPA Marea Neagră, zona nordică, într-un număr aproximativ de 18.000-20.000 indivizi. Masculul are capul castaniu, pieptul și coada de culoare neagră, abdomenul gri-albicios, iar spatele și aripile de culoare gri. Ciocul este de culoare neagră cu o pată alba la unele exemplare, iar ochii sunt de culoare roșie. Femela are o colorație maronie cu o dungă mai deschisă la culoare în dreptul ochilor. Exemplarele imature au un penaj brun închis.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options