Lebăda de iarnă (Cygnus cygnus)

 

Lebăda de iarnă, cunoscută sub denumirea de Lebădă cântătoare, este o specie caracteristică zonelor arctice, cuibărind pe lacuri înconjurate de vegetaţie. Sunt păsări sociabile, hrănindu-se în număr mare pe luciul lacurilor puţin adânci, ca urmare a faptului că nu se pot scufunda şi adâncimea la care pot ajunge este limitată de lungimea gâtului. Foloseşte habitatul costier al SPA Marea Neagră pentru hrănire şi odihnă, iernând în Delta Dunării. După formare, perechile rămân unite pe viaţă şi masculul veghează asupra femelei, cuibului şi puilor. Ca măsuri de conservare sunt încurajate măsurile de reducere a deranjului, de interzicere a folosirii alicelor de plumb atunci când se vânează alte specii şi asigurarea de habitate cu caracteristici optime pentru cuibăritul speciei.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options