Ielcovanul estic, Pasărea furtunii, Furtunar (Puffinus yelkouan)

 

Ielcovanul folosește Marea Neagră ca teritoriu de hrănire, după sezonul de împerechere, când juvenilii se despart de părinți. În pasajul său prin SPA Marea Neagră, această specie trece într-un număr de circa 10.000-17.000 de indivizi. Ielcovanul a intrat recent în categoria „Aproape Amenințat” pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Spatele ielcovanului este cafeniu-cenușiu până la negru cenușiu. Laturile capului, gâtului și gușii sunt albe cu șiruri de pene cenușii. Ventral este alb. Tectricele subcodale sunt cenușii-cafenii. În România apare întâmplător pe vreme de furtună, în lungul litoralului. Degradarea zonelor umede, pierderea teritoriilor de cuibărit, deranjul și braconajul sunt principalele amenințări ale acestei specii.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options