Gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis)

 

Gâsca cu gât roșu este cea mai mică dintre gâște și este o specie caracteristică zonelor de tundra siberiană, unde cuibăreşte. Are un penaj elegant, negru combinat cu roșu-ruginiu, subliniat de dungi albe. Zboară împreună cu alte specii de gâște în șiruri dispuse în formă de ”V”. Atunci când stolul este format numai din gâște cu gât roșu, formația este neregulată și asemănătoare ca formă cu cea a graurilor sau ciorilor. Cea mai mare parte a populației mondiale este prezentă în timpul iernii în România și Bulgaria, aproape de zona costieră, unde migrează pe ruta Pontică. Pe teritoriul României este în pasaj într-un număr de aproximativ 200-300 de indivizi. Principalele amenințări sunt: vânătoarea accidentală în teritoriile de migrație și iernare; braconajul, deranjul produs de activitățile piscicole pe lacurile folosite pentru înnoptare, dezvoltarea urbană în locurile de înnoptare, cât și în cele de hrănire.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options