Cufundarul polar (Gavia arctica)

 

Este o specie acvatică şi migratoare. Se hrăneşte cu peşte, nevertebrate acvatice şi vegetaţie acvatică scufundându-se până la adâncimi de 30 m şi pentru o perioadă de timp de până la două minute. Este o specie tăcută în zbor şi în timpul iernii (cu excepţia perioadei de cuibărit). În România apare iarna în număr redus, cuprins între 50-500 exemplare. Părăseşte uşor cuibul în caz de deranj. Iernează în Delta Dunării, regăsindu-se şi în SPA Marea Neagră. Fiind o specie ce petrece luni de zile fără a reveni pe uscat este sensibilă la poluarea apei, în special cu produse petroliere. Plasele monofilament determină creşterea mortalităţii la această specie.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options