Cufundarul mic (Gavia stellata)

 

Cea mai mică şi mai răspândită specie din familia cufundarilor este acvatică şi migratoare. Numele de specie derivă din cuvântul latin stellata – presărat cu stele, cu referire la punctele albe de pe spatele păsării în penajul de iarnă. Când pluteşte pe apă îşi ţine capul şi ciocul (subţire şi uşor arcuit în sus) îndreptate în sus. Spre deosebire de celelalte specii ale familiei cufundarilor, care îşi schimbă penajul la sfârşitul iernii, îşi pierde capacitatea de zbor timp de 3-4 săptămâni în perioada august-noiembrie la schimbarea penajului. În perioada de iernat se regăseşte şi în SPA Marea Neagră.

Braconajul şi prinderea accidentală a unor exemplare în plasele de pescuit determină creşterea mortalităţii.

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options